Jak dlouho trvá kocovina a jak se ji zbavit?

Od Publikováno: 29 prosince, 2022Aktualizováno: 29 prosince, 2022Kategorie: Zdraví0 komentářů

Poslední den v roce se pro většinu lidí nese ve znamení oslav, nezdravého jídla a samozřejmě také alkoholu. A jak jsme už naznačovali v našem článku nazvaném Jak přes Vánoce neztratit formu?, tak pokud nejste zrovna profesionální sportovci, nějaká ta pauza od sportu vám neublíží. Jenže málokdo se chce na Silvestra zřídit tak, že dva dny nedokáže vylézt z postele. V tomto článku se proto zaměříme na to, jak předcházet kocovině a co dělat, když už ji jednou máte.

Co je kocovina?

I když většině dospělých není třeba kocovinu nijak představovat, pro komplexnost článku se o ní určitě hodí začít trochu více zeširoka. Kocovina je totiž jakýsi zaštiťující název pro celou řadu různých nežádoucích účinků, které vznikají po nadměrné konzumaci alkoholu. U různých jedinců se tak kocovina může projevovat velmi různě, ale nejčastěji zahrnuje bolest hlavy a s ní spojenou citlivost na světlo či hluk. Část lidí pak může registrovat také nevolnost, pocit jakési vnitřní nervozity či neklidu a někdo může mít třeba neustálé sucho v ústech, kterého se nedokáže celý den zbavit navzdory dostatečnému pitnému režimu.

Muž držící si hlavu

Kocovinu zná snad každý. To, do jaké míry se ale projeví, je dost individuální.

Proč kocovina vzniká?

Navzdory tomu, že alkohol může vyvolávat krátkodobě relativně příjemné pocity, ve skutečnosti pro naše tělo zase tak vhodný není – kromě poškození některých orgánů a zvýšeného rizika rakoviny také ovlivňuje hormonální produkci, a tudíž kazí i vaše tréninkové snažení. O tom jsme ale více psali v samostatném článku věnovaném vlivu alkoholu na trénink. Kromě toho, že se kocovina u každého člověka projevuje jinak, může mít také velmi rozdílný původ. Mezi ty nejčastější faktory ovlivňující kocovinu patří:

  • Nedostatečný pitný režim – když plánujete v průběhu večera vypít několik piv, asi málokdo má kapacitu na to, aby to průběžně prokládal ještě půllitry vody. A paradoxně právě nedostatečný příjem tekutin je jedním z nejběžnějších spouštěčů kocoviny. Alkohol totiž dehydratuje organismus a pokud k němu nepijete i vodu, jednoduše vás další den může pekelně bolet hlava. Spolu s tím je typickým projevem i sucho v ústech a suché rty.
  • Špatný spánek – alkohol sám o sobě představuje pro tělo zátěž – tělo musí pracovat na jeho odstranění. Do toho navíc většina lidí při pití alkoholu prožívá aktivnější večer než obvykle, a když se tyto dva faktory spojí ještě s nekvalitním spánkem, hned je na kocovinu zaděláno.
  • Nedostatečné množství vitamínů a minerálů – jak asi tušíte, nedostatečný pitný režim není zdaleka jediným problémem. Současně s vodou totiž ve formě moči vylučujeme i řadu nesmírně důležitých minerálů, které nám v těle následující den prostě a jednoduše chybí. Typickým příkladem je trojice zástupců sodík, draslík a hořčík, které jsou při nadměrné konzumaci ztráceny ve velkém. Jestliže máte dlouhodobější nedostatek těchto minerálů, určitě můžete počítat s tím, že se vám kocovina nevyhne.
  • Tělesná hmotnost i lačný žaludek – asi není žádným překvapením, že to, kolik alkoholu už na vás bude až příliš, ovlivňuje dost zásadně vaše tělesná hmotnost. To je také důvodem, proč jsou prokazatelně ženy náchylnější ke kocovině než muži – v průměru samozřejmě váží méně. A když už je řeč o hmotnosti, svou roli logicky hraje i to, zda pijete na lačný nebo na plný žaludek. Provedené výzkumy ukazují, že konzumace alkoholu po jídle nebo při něm nezvyšuje hladinu alkoholu v krvi tak drasticky jako při pití na lačno.
  • Výběr alkoholu – různé druhy alkoholu ovlivňují kocovinu velmi různě, protože obsahují řadu odlišných látek. Typickým příkladem jsou tzv. kongenery, které vznikají při fermentaci alkoholu a které kocovinu dost zásadně ovlivňují. Jak ukazují zahraniční weby, nejhorší na kocovinu může být bourbon, červené víno i šampaňské. Naopak nejlépe vychází vodka, sake nebo gin. Všimněte si, že tmavý alkohol může způsobovat náročnější kocovinu než světlý.

Bourbon

Gin a drinky z něj vycházející mohou způsobovat menší kocovinu než třeba takový bourbon.

Jak dlouho kocovina trvá?

Délka trvání kocoviny se může lišit v závislosti na množství požitého alkoholu, věku a tělesné konstituci jedince, stejně jako na individuálních rozdílech v toleranci k alkoholu. Někteří lidé mohou mít kocovinu jen několik hodin po skončení pití, zatímco u jiných může trvat i několik dní. Je to tedy velice individuální a žádný přesný časový údaj se říci nedá.

Jak kocovinu zmírnit?

Když už víte, jaké faktory kocovinu mohou způsobovat, vyplývají z nich logicky i možnosti řešení.

Před pitím

Než půjdete na nějakou akci, určitě není od věci vypít dostatek vody. Kromě toho není ani od věci se najíst – a tentokrát si pro dobrou retenci vody v těle klidně dopřejte i trochu slanější jídlo. Od věci není ani to, když se můžete před náročným večerem trochu prospat, ale chápeme, že ne vždycky je to možné.

Steak

Před pitím alkoholu je ideální si dopřát nějaké slanější jídlo obsahující dostatek sodíku.

Při pití

Až někam přijdete, zůstaňte ideálně celý večer věrni jednomu druhu alkoholu – lépe uděláte s ginem, vodkou nebo sake, ale samozřejmě záleží i na vašich chuťových preferencích. Alkoholické nápoje je dobré pravidelně prokládat těmi nealkoholickými – nejlepší je vzhledem k nulovému obsahu kalorií a absenci bublinek pít vodu, ale každé nealko se počítá.

Po pití

Až přijdete domů, je dobré znovu doplnit množství nealkoholických tekutin. Pokud to není vyloženě nutné, nenastavujte si budík a dejte tělu prostor pro regeneraci a odpočinek. Až další den ráno vstanete, není od věci se nasnídat. V případě, že toho nejste schopni, doporučujeme aspoň sáhnout po proteinu – skvěle se hodí třeba naše novinka Day Starter, která kromě bílkovin a komplexních sacharidů obsahuje i různé antioxidanty a další látky, které po náročné noci oceníte. Z naší vlastní zkušenosti pak můžeme doporučit také SuperGreens PRO V.2, které vzhledem k obsahu obrovského spektra mikronutrientů mohou skutečně přijít vhod.

Day Starter

Day Starter

Pokud nezvládnete snídat pevné jídlo, může být skvělou alternativou náš Day Starter.
Chci Day Starter!

Co si z dnešního článku odnést?

Z dnešního článku byste si měli odnést především to, že kocovinu může spouštět celá řada různých faktorů a svou roli sehrává i genetika, ovšem nejčastějšími spouštěči může být nedostatečný pitný režim, špatný spánek, vaše tělesná hmotnost v poměru k množství vypitého alkoholu a dokonce i volba alkoholu jako takového. Až se tedy příště někam vydáte, nezapomeňte pravidelně pít také nealko. Ráno vám pak může pomoci třeba zmiňovaný Day Starter nebo komplexní SuperGreens PRO V2.0.

Autor článku

Mirek Dvořák
Mirek Dvořákredaktor
Zapálený sportovec, kterého baví všechny druhy pohybu od zvedání činek přes klasickou jízdu na kole až po trekking. Už od svých prvních závodů v silovém trojboji v roce 2015 se zajímám také o výživu i suplementaci. Snažím se kombinovat výsledky vědeckých studií s osobní praxí.

Mrkni na náš e-book!

E-book základy suplementace

Nejčtenější článek

Sdílet tento článek.

Přejít nahoru