Vše, co potřebuješ vědět o soli!
Sůl si v několika posledních letech vybudovala pověst démonizované složky jídelníčku, které bychom se měli obloukem vyhýbat. A jakoby se už zapomnělo na to, že je pro nás vlastně nepostradatelná a že v našem organismu plní celou řadu nepostradatelných funkcí. Jak je to s ní tedy doopravdy? A co říkají vědecké studie? Máme se jí bát?
Obsah článku
Co je sůl vlastně zač?
Když mluvíme o soli, tak máme většinou navzdory chemickému názvosloví na mysli pouze chlorid sodný, kterému také někdy říkáme kuchyňská či jedlá sůl. A jak už odborný název sám o sobě napovídá, jedná se o sloučeninu sodíku a chloru, tedy dvou velmi důležitých prvků, které naše tělo potřebuje třeba k zajištění správného fungování svalů a nervů, udržení rovnováhy tekutin i využití nutrientů z potravy. Standardně se udává, že poměr sodíku a chloru je zhruba 2:3, ovšem v našich končinách se sůl většinou jodizuje – uměle se do ní přidává jód, který má zabránit onemocněním pramenícím z nedostatku tohoto stopového prvku.
Sůl je naprosto nezbytná součást našeho jídelníčku.
Odkud se dá sůl čerpat?
V dnešní době nejspíš není pro nikoho z vás problém vyjmenovat celou řadu potravin, které sůl obsahují. Paradoxně ji ale nenajdete jen v jídlech, která jsou pocitově slaná, ale obsahují ji i sladkosti, různé pečivo a typicky také mnohá průmyslově zpracovaná jídla od instantních polévek po hlavní chody a dezerty. Samozřejmě mezi výrazné zdroje soli patří i veškeré uzeniny, sýry, křupky, chipsy a další slané produkty.
Kolik soli bychom měli přijmout?
Ačkoliv by se o sůl v jídelníčku měl zajímat snad každý z nás, ani oficiální vědecké instituce k ní nemají jednotný postoj. Třeba Světová zdravotnická organizace doporučuje konzumovat maximálně 5 gramů soli (tedy 2 gramy sodíku) denně. Jiné oficiální instituce ale doporučují i dávku vyšší. Je však nutné počítat s tím, že 5 gramů soli je doporučováno zejména pro nesportující populaci, kdežto jako sportovci můžete mít nároky na příjem sodíku mnohem vyšší. A to tím spíše, pokud se ve fitku nebo jinde na tréninku dost potíte. Pro některé atlety bývá doporučováno až 4-6 gramů sodíku denně, tedy klidně až dvojnásobné množství oproti běžné populaci.
Naprostá většina populace má dnes soli v jídelníčku zbytečně moc.
Co nám způsobí nadbytek soli?
Nadbytek soli v dnešní populaci představuje extrémně velký problém a obzvláště ohroženi jsou jím nesportovci, kteří mají ve své stravě nadbytek jídel s vysokým stupněm průmyslového zpracování. Vyšší hladina sodíku stojí prokazatelně za vyšším tlakem a ten zase zvyšuje riziko vzniku a rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Rovněž vědecké studie našly korelaci mezi zvýšenou konzumací soli a vyšším rizikem karcinomu žaludku. Tato dvě negativa představují v současnosti asi největší rizika nadbytečného příjmu soli a měla by tak být dobrým důvodem snažit se udržet hladinu sodíku v normě.
Co nám způsobí nedostatek soli?
Naopak nedostatek soli je poměrně raritní záležitostí a většinou se týká spíše ortorekticky se stravujících jedinců, kteří se záměrně snaží sůl eliminovat. I deficit sodíku ale může být značně problematický, protože podle odborníků stojí třeba za hypotenzí, tedy naopak nízkým krevním tlakem, který může souviset s nevolností, dehydratací a dokonce i depresemi. Překvapivě existují i vědecké studie, které prokázaly, že lidé konzumující málo sodíku disponují vyšší hladinou cholesterolu, který opět může ohrožovat kardiovaskulární zdraví.
Nedostatek soli většině lidem opravdu nehrozí.
Má cenu kupovat himalájskou sůl?
Občas můžete narazit na články o tom, jak je himalájská sůl mnohem lepší variantou a pokud se snažíte jíst zdravě, měli byste místo obyčejné kuchyňské soli používat právě tu růžovou. Je na tom ale něco pravdy? Bohužel ne. Neexistují důkazy o tom, že by himalájská sůl byla v něčem lepší než ta klasická. Ano, obsahuje sice prokazatelně o něco více minerálních látek, avšak toto množství je stále velmi malé a čerpat nutrienty ze soli je obdobně špatný nápad, jako doplňovat vitamíny skupiny B pomocí piva.
Co si z dnešního článku odnést?
Z dnešního článku byste si měli odnést to, že sůl je naprosto nepostradatelná součást našeho jídelníčku a vyřazovat ji nemá absolutně žádné opodstatnění. I když oficiální instituce doporučují konzumovat zhruba 5 gramů soli, pro aktivní sportovce to může být klidně i dvojnásobek. Pokud chcete ušetřit, používejte na vaření i na dochucování jídel vždy klasickou jodizovanou kuchyňskou sůl, protože ta himalájská je sice dražší, ale nemá naprosto žádné benefity navíc. Tedy až na pár minerálů, jejichž obsah je tak malý, že to vaše tělo ani nezaznamená.