Je lepek škodlivý? Má cenu ho vyřazovat z jídelníčku?
Lepek je jednou z nejčastěji diskutovaných látek ve sportovní výživě – a v poslední dekádě celá řada lidí přechází na bezlepkovou stravu, aniž by k tomu měli nějaké reálné důvody. Je skutečně lepek tak škodlivý? A může negativně ovlivnit vaši dietu? V našem dnešním článku se na lepek podíváme detailněji a vyvrátíme si některé z velmi často diskutovaných mýtů.
Obsah článku
Co je lepek vlastně zač?
O lepku slyšel určitě každý. Přemýšleli jste někdy ale nad tím, co je zač? Jedná se o skupinu proteinů s navázanými sacharidy, které se vyskytují primárně u zástupců jedné jediné rostlinné čeledi – totiž u lipnicovitých. Jelikož se lepek skládá z bílkovin, obsahuje zákonitě také aminokyseliny. A třeba žito tak obsahuje trochu jiný lepek, než jaký najdete třeba v ovsu nebo ječmeni. Za zdaleka nejkontroverznější bývá ale považován lepek pšeničný. V této obilovině totiž připadá lepek hned na 78% všech proteinů a část lidí trpí celiakií, neceliakální senzitivitou na lepek nebo přímo alergií na pšenici. Tito lidé pak mají nejen s pšenicí, ale i s dalšími potravinami obsahujícími lepek, dost vážné problémy.
Pšeničný lepek patří mezi velmi kontroverzní složky jídelníčku.
Onemocnění spojená s lepkem nejsou tak častá
Tři výše zmíněná onemocnění jsou samozřejmě velmi vážná a i když každé má svá specifika, spojuje je primárně to, že se projeví trávicí problémy – od lehkých bolestí břicha a výrazného nadýmání až po závažné průjmy a křeče. Přesto tato onemocnění nejsou tak častá, jak by se mohlo zdát. Celiakií podle provedených výzkumů trpí jen zhruba 1% populace, neceliakální glutenovou senzitivitou dle dostupných informací trpí 1-6% lidí (přičemž odborná literatura udává i čísla kolem 2-4%) a alergie na pšenici byla pozorována podle údajů u méně než procenta Evropanů.
Měl bych se lepku vyhýbat?
V našem dnešním článku jsme si zatím stihli pouze definovat lepek a lehce představit jednotlivá možná onemocnění spojená s konzumací lepku a jejich prevalenci. Možná si tedy říkáte, zda je dobrý nápad lepek z jídelníčku vyřadit. A pokud trpíte jednou z výše zmíněných nemocí, pak věřte tomu, že určitě je. Měli byste zbystřit a navštívit lékaře zejména ve chvílích, kdy na sobě pozorujete některý z následujících příznaků:
- Zažívací potíže zahrnující vše od nadýmání a bolestí břicha až po průjmy. V některých případech se může naopak dostavit zácpa nebo křeče v břiše.
- Ztráta energie, deprese, úzkosti
- Kožní problémy zahrnující třeba afty, v některých případech i ekzémy a puchýřky
Pokud žádné z těchto příznaků po konzumaci necítíte, je přece nesmyslné si ordinovat bezlepkovou dietu, nemyslíte? Stejně jako nezačnete bezdůvodně vyřazovat z jídelníčku třeba maso nebo mléko, nemá smysl vyřazovat ani lepek. Tím spíš, když neexistují důkazy o tom, že by byla gluten-free dieta pro člověka zdravější, jak uvádí třeba populární kniha Moderní výživa ve fitness a silových sportech.
Pečivo je nejenom chutné, ale především praktické. Pokud po jeho konzumaci nemáte zmíněné obtíže, není důvod ho vyřazovat z jídelníčku.
Ale já se cítím lépe, když jsem gluten-free
Častým argumentem, který můžete od zastánců bezlepkových diet slyšet, je, že se prostě cítí lépe, když nejí pečivo a žádné jiné zdroje lepku. A to skutečně má svoji logiku – ačkoliv trochu jinou, než jak ji příznivci gluten-free prezentují.
Lepek se nachází v celé řadě potravin, z nichž část je samozřejmě zdravá a část nikoliv. Typickým příkladem jsou třeba sladké snídaňové cereálie, různé bagety, jídla z rychlého občerstvení a tak dále. A část lidí si vůbec neuvědomuje, že s výše zmíněnými produkty přijme kromě lepku třeba i pořádnou porci tuků a cukrů a tím pádem i kalorií, což může vést k přibírání i různému trávicímu diskomfortu.
Slazené cereálie jsou pro spoustu lidí typickou snídaní. Není divu, že se při přechodu na bezlepkovou dietu cítí lépe.
Jakmile vyřadíte lepek z jídelníčku, odejde s ním i část těchto potravin – tím se sníží váš kalorický příjem, mnoho lidí začne třeba častěji sahat po zdravějších jídlech a zařadí do jídelníčku i ovoce a zeleninu. Díky tomu se jim zlepší trávení a oni se skutečně cítí lépe – ne u všech lidí nutně musí být na vině lepek. A pokud jde o hubnutí, tak o něm rozhoduje kalorický deficit, nikoliv to, zda konzumujete lepek či nikoliv. Na téma hubnutí jsme pro vás sepsali i samostatného průvodce tvorbou jídelníčku.
[1. díl] Jak si sestavit jídelníček – úvod, energie, bazální metabolismus
Vítám vás u nového seriálu článků, ve kterém si rozebereme absolutní základy stravy, naučíme se zjistit si svůj energetický příjem, dozvíme se něco o makroživinách, řekneme si, jak si
Jsou produkty bez lepku přirozeně zdravější?
Ano, některé produkty obsahující lepek jsou vyloženě nezdravé. Typicky to mohou být třeba nejrůznější sušenky a jiné průmyslově zpracované potraviny. Na druhou stranu to, že je něco bez lepku, ještě neznamená, že je to zdravé. Stejně tak můžete totiž v supermarketech narazit třeba na gluten-free sušenky, které sice nemají lepek, ale stále jsou plné cukru, tuku a nejrůznějších éček, o kterých jsme pro vás také psali v článcích ze série Aditiva v potravinách. Nehledě na to, že vysazení lepku u zdravého člověka může mít prokazatelně negativní dopad na náš mikrobiom. A jelikož ten je důležitý pro celý náš imunitní systém, můžete si vyřazením lepku zadělat jako zdraví lidé na nemalé problémy.
Aditiva v potravinách – konzervanty
To, aby námi konzumované potraviny byly zdravé, již dávno není pro výrobce prioritou. A koneckonců i my jakožto konzumenti oceníme, když jídlo skvěle chutná, má co nejméně kalorií a
Co si z toho všeho odnést?
Z dnešního článku byste si měli odnést především to, že není dobré podléhat různým výživovým trendům, které nejsou založené na vědeckých studiích a zdravém rozumu. Pokud máte po konzumaci potravin obsahujících lepek problémy, určitě je na místě se domluvit s lékařem na kontrole a objednat se na příslušná vyšetření (nejčastěji na biopsii). Jestli ale žádné problémy s lepkem nemáte, není nejmenší důvod ho ze stravy odstraňovat – právě naopak tím způsobíte více škody než užitku. Nezapomínejte ani na to, že to, jestli potravina obsahuje lepek, neříká absolutně nic o tom, zda je zdravá či nikoliv. Bezlepkové sušenky mohou být plné cukrů a škodlivých konzervantů, stejně tak jako může být třeba celozrnné pečivo s cottage sýrem dobrá a zdravá svačina.