Co obědvat? Máme pro vás několik obecných rad i konkrétních tipů

Od Publikováno: 3 prosince, 2021Aktualizováno: 7 dubna, 2022Kategorie: Výživa0 komentářů

I když snídaně je bezpochyby základ dne, pro většinu z nás je prvním velkým jídlem až oběd. Jenže ani s ním to není tak úplně jednoduché, protože celá řada z nás neobědvá doma, ale někde v práci, ve škole nebo v horším případě na cestách. A i když vědecké studie naznačují, že na tom, kdy a kolikrát denně jíte vlastně není příliš důležité, z praktického hlediska je oběd pro spoustu z nás podstatný. V tomto článku si tedy řekneme, jak k obědu přistupovat a co si na něj vlastně dát.

Na co se při obědě zaměřit?

Oběd je nesmírně důležitý. Při výběru vhodného jídla byste ale měli mít na paměti tyto základní a velmi důležité pilíře:

Oběd představuje velké jídlo, ale…

Oběd je pro většinu z nás tím největším jídlem z celého dne. Pokud ale sníte opravdu velkou porci kalorií, je dost pravděpodobné, že to negativně ovlivní vaši pracovní výkonnost. Po velké porci tučného jídla na vás může přijít únava a vaše produktivita se začne vytrácet. Velké porce si tak nechávejte spíše na nějaké volnější dny nebo víkendy. Jestli se chystáte obědvat v práci, zvolte spíše nějaké lehčí jídlo, které vás ale příjemně zasytí.

Nezapomínejte na zeleninu

Mnoho lidí má ve zvyku si nachystat jídlo třeba do krabičky a v práci si ho ohřát v mikrovlnce. Na tom samozřejmě není absolutně nic špatného, zkuste se ale soustředit na to, abyste přijali dostatek zeleniny. Ta je skvělým zdrojem vlákniny, která vás efektivně zasytí a neobsahuje žádné zbytečné kalorie, které by později stály za nějakou únavou.

Zelenina

Až třetinu porce oběda může tvořit zelenina.

Vyčleňte si na jídlo dostatek času

Pokud máte v práci obědové pauzy, tak nejspíš víte, že půlhodina na jídlo je poměrně málo a oběd může být pro spoustu z nás velmi hektický. Jestli je to ve vašem zaměstnání ale alespoň trošku možné, snažte se jíst pomalu. Při pomalém jídle totiž můžeme díky působení hormonu zvaného ghrelin cítit pocit sytosti dříve, tudíž toho tolik nesníme. Jestli na jídlo ale opravdu nemáte čas a musíte jíst rychle, tak si alespoň pečlivě odměřujte velikost porce, abyste nesnědli přehnaně velké množství jídla.

Pozor si dávejte na dezert a kávu

Nedokážete si představit oběd bez dezertu a kávy třeba ve vaší závodní jídelně? V ideálním případě byste tomu měli uzpůsobit velikost porce. Pokud si po vydatném jídle dopřejete ještě dezert a kávu (na které samozřejmě není nic špatného, pokud neobsahuje půllitr plnotučného mléka a několik kostek cukru), může se váš kalorický příjem vyšplhat mnohem výše, než se na první pohled může zdát.

Dezert

Sladká tečka může váš kalorický příjem navýšit i o 10-20%!

Do ničeho se nenuťte

Jestli jste četli náš článek na téma Co snídat? 5 zásadních informací, tak jste si všimli stejného tipu. Pokud na oběd nemáte hlad, prostě neobědvejte. Bez starostí s jídlem počkejte třeba až do chvíle, kdy se vrátíte domů a budete mít v klidu čas si jídlo připravit. Nebo si dejte v práci třeba jen malou svačinu a velké jídlo si dejte až večer.

Po jakých konkrétních jídlech sáhnout?

Když už teď víte, čemu se vyvarovat a po čem vlastně sáhnout, můžeme se podívat na konkrétní jídla. My doporučujeme typově zvolit třeba některé z následujících jídel, ale vašim chuťovým preferencím se samozřejmě žádné meze nekladou:

Těstovinový salát

Skvělou variantou je třeba těstovinový salát, jehož hlavní výhoda spočívá v tom, že je možné ho jíst i za studena, a tudíž si ho můžete dopřát i ve škole nebo v práci, kde nemáte k dispozici mikrovlnku. Celý recept je přitom neuvěřitelné jednoduchý – stačí podle návodu uvařit těstoviny a smíchat je třeba se zeleninou, masem podle vlastního výběru, sýrem nebo třeba fazolemi. Použít můžete rovněž celozrnné těstoviny, kterými spolehlivě zvýšíte obsah vlákniny v jídle.

Těstoviny

Těstoviny jsou chutné i za studena. Využívejte toho v případě, že nemáte možnost si jídlo ohřát.

Bageta s vašimi oblíbenými surovinami

Jak jsme rozebírali v našem samostatném článku zaměřeném na pečivo, nějakého kvalitního (ideálně celozrnného) pečiva rozhodně není důvod se bát. A využít toho můžete právě i na oběd. Stačí si koupit nějakou celozrnnou bagetu a naplnit ji tím, co máte rádi. Někomu vyhovuje sýr a šunka, někdo jiný preferuje třeba uzeného lososa. Volba je zkrátka a dobře jen na vás. Ať už zvolíte jakékoliv suroviny, rozhodně doporučujeme nezapomínat na pořádnou porci zeleniny, kterou si můžete vzít buď bokem, nebo ji dát přímo do bagety.

Tofu

Čas od času není na škodu ani tofu, byť se jedná o potravinu vyráběnou z poměrně kontroverzní sóji. Je chuťově nevýrazné, a proto určité chuťové vlastnosti získává až podle toho, jak si je připravíte. Tofu může přijít vhod ve dnech, kdy nemáte tak úplně chuť na maso a můžete jej použít třeba do boloňské omáčky. Skvěle chutná s bulgurem, pohankou, ale i těstovinami. Záleží zkrátka a dobře jen na vás.

Tofu

Myslete na to, že polovina úspěchu je to, jak samotné tofu ochutíte.

Tortilla

Skvělou volbou je i obyčejná tortilla, kterou seženete v téměř každém supermarketu. Tu můžete naplnit tím, na co máte zrovna chuť – použít se dá maso, různé druhy sýrů a nebo klidně i zmiňované tofu. Rovněž se dá použít i celá řada různé zeleniny podle toho, jakou máte rádi. Tortillu stačí dát na chvíli na gril, je rychle hotová a dobře se přenáší. Tak proč ji nevyzkoušet?

Další tipy

Žádný z receptů vás nezaujal? To vůbec nevadí! U nás na webu najdete i samostatnou sekci receptů, kde se dozvíte, jak si připravit třeba fitness pizzu, která rozhodně stojí za to.

Závěr

No a to by od nás bylo pro tento článek všechno. Pokud se vám náš článek líbil, budeme moc rádi za jeho případné sdílení nebo doporučení našeho magazínu.

Autor článku

Mirek Dvořák
Mirek Dvořákredaktor
Zapálený sportovec, kterého baví všechny druhy pohybu od zvedání činek přes klasickou jízdu na kole až po trekking. Už od svých prvních závodů v silovém trojboji v roce 2015 se zajímám také o výživu i suplementaci. Snažím se kombinovat výsledky vědeckých studií s osobní praxí.

Nejčtenější článek

E-book základy suplementace

Mrkni na náš e-book!

Sdílet tento článek.

Přejít nahoru