Antioxidanty – co jsou zač, jak fungují a který si vybrat
Obsah článku
Antioxidanty se bez nadsázky dají označit za “paní Colombovou zdravého životního stylu”. Ač se o nich mluví a píše snad denně, málokdo chápe, oč se vlastně jedná. Pod tímto pojmem se přitom skrývají i věci zcela známé a pravidelně používané. Co jsou tedy antioxidanty zač? Jak fungují a proč je doplňovat? A který antioxidant vybrat? O tom všem bude náš dnešní článek.
Co jsou antioxidanty vlastně zač?
Vysvětlit, co je podstatou antioxidantů, není vůbec jednoduché. Je proto nutný malý exkurz do extrémně rozsáhlé a komplikované problematiky našeho těla. Přesto se o něj pokusme co nejjednodušeji:
Vlivem prostředí (výfukových plynů, léčiv, špatné životosprávy, kouření cigaret, ale i cvičení…), energetického metabolismu buněk či záření mohou v našem těle vzniknout volné radikály. To jsou v podstatě částice, kterým chybí jeden elektron, a proto jsou vysoce reaktivní.
Radikály se mohou navázat na zcela zdravou buňku a tu tím pádem poškodit. Výsledkem může být v krajním případě nerovnováha způsobující tzv. oxidační stres, který potenciálně vede až k neurodegenerativním chorobám.
Dlužno dodat, že i volné radikály mají v těle své místo a podle posledních výzkumů jsou například potřebné pro náš mozek. Jiné volné radikály využívá tělo k obraně proti bakteriím. Tak či tak se pomalu dostáváme k antioxidantům. Jak už asi začínáte chápat, antioxidanty jsou látky, jejichž cílem je jednak omezit vznik volných radikálů a jednak snížit nebo zcela odstanit jejich reaktivitu.
O tom, že ovoce a zelenina obsahují antioxidanty, jste už jistě slyšeli. Věděli jste ale, co jsou zač?
Jaké antioxidanty rozlišujeme a kde je hledat?
Když se nad procesem oxidace a jejího omezení zamyslíte, jistě vás napadne i jiný příklad než jen lidské tělo. Antioxidanty se totiž zcela běžně používají také v potravinářství a jejich cílem je zabránit například žluknutí potravin. Mnoho antioxidantů se ve složení produktů dokonce objevuje jako „éčko“ a setkáváme se s nimi opravdu denně. Co všechno tedy pod antioxidanty spadá? Jedná se především o tyto látky:
- Vitamíny – Mezi nejznámějšími antioxidanty se nachází například vitamíny C, B, A a E. Zajímavé v tomto případě je, že v ovoci a zelenině se prokazatelně vyskytuje až 7 chemicky odlišných molekul vitamínu E, kdežto suplementy využívají zdroj jediný (alpha-tokoferol známý jako E307). Ač to teoreticky může způsobit rozdíly ve využitelnosti, relevantní vědecké studie chybí.
- Bioflavonoidy – To jsou látky obsažené mimo jiné ve víně, čokoládě, kakau, borůvkách, citrusech i různých bylinkách či kořeních. Jedná se o velmi účinné antioxidanty, což opakovaně potvrdila řada odborných poznatků. K nejznámějším flavonoidům, o nichž jste jistě slyšeli, patří karotenoidy, rutin, EGCG a další.
- Sloučeniny minerálů a aminokyselin – Určité sloučeniny minerálů a antioxidantů mají také silný antioxidační efekt. Potvrzenými antioxidačními účinky disponuje síra, měď, selen, mangan i zinek. Z aminokyselin stojí za zmínku například taurin, který dobře znáte třeba z našeho Beast Virusu.
I taurin, který je běžně obsažený v každém dobrém pre-workoutu, je účinným antioxidantem.
Který je nejsilnější?
Na téma antioxidantů by se daly popsat desítky stránek, protože jde o téma opravdu obsáhlé. Všechno podstatné už ale de facto víte. Pokud byste se do této problematiky chtěli ponořit hlouběji, zjistili byste, že rozhodně není černobílá. Antioxidanty mají určitě i svá negativa, zejména když je jich v organismu podstatně více než radikálů. Například u osob s rakovinou nebývají antioxidanty odborníky vůbec doporučovány – mohou totiž škodit a radikály mohou naopak prospívat. A stejně tak mají radikály svá pozitiva.
Pro potřeby většiny z nás ale stačí vědět to, že intuitivní stravování, pestrý a vyvážený jídelníček v kombinaci s dostatkem pohybu na čerstvém vzduchu víceméně zvládnou udržet antioxidanty a radikály v dobrém poměru. Jestli ale býváte vystaveni rizikovým faktorům (náročné tréninky, práce v prašném prostředí, kouření cigaret, časté užívání léčiv atd.), možná se hodí popřemýšlet o nějaké dodatečné suplementaci antioxidanty.
A v takovém případě přichází na řadu astaxanthin. Proč? Nejdůležitější důvody jsme sepsali prakticky do odrážek níže:
- Jedná se o vůbec nejsilnější přírodní antioxidant, díky kterému nebudete muset polykat desítky tablet, ale bude stačit jediná.
- Vyjádřeno v číslech je:
- 500x silnější než vitamín E
- 800x silnější než koenzym Q10
- 6000x silnější než vitamín C
- Je získáván extrakcí z řasy haematococcus pluvialis a má extrémně vysokou biologickou hodnotu.
- Váže se na svalovou tkáň, a tím pádem chrání i před volnými radikály vznikajícími při cvičení či jiném sportu.
V případě, že byste se chtěli dozvědět o Astaxanthinu více informací, přečtete si článek „Algastin – nejsilnější antioxidant“
Algastin |
V případě Algastinu vám ke kompenzaci volných radikálů vzniklých náročným tréninkem či jinými faktory stačí jediná tableta |
Chci Algastin! |
Co si z dnešního článku odnést?
Z dnešního článku byste si měli odnést především základní přehled o antioxidantech. Měli byste vědět, že se jedná o látky, které omezují reaktivitu volných radikálů, jež stojí za celou řadou neurodegenerativních onemocnění spojených s vysokou mírou oxidačního stresu. Pravda je ovšem mnohem komplexnější a i příliš mnoho antioxidantů může našemu organismu škodit – i když většinu těžce cvičících lidí s určitými neřestmi (cigarety, alkohol, léky,…) by měl trápit spíše opačný problém. A i přes to, že antioxidantů existuje celá řada, nejsilnější je astaxanthin, který můžete v té nejvyšší kvalitě sehnat třeba na našem eshopu Czech Virus.
Tak či tak, téma antioxidantů je neuvěřitelně složité a pokud by vás zajímalo cokoliv dalšího, neváhejte se zeptat v komentářích! Na základě vašich dotazů rádi vytvoříme další samostatné články.