Palmový olej – proč ho (ne)používat?

Od Publikováno: 31 října, 2021Aktualizováno: 31 října, 2021Kategorie: Výživa0 komentářů

Palmový olej je jednou z nejvíce démonizovaných potravin vůbec. Nenávist vůči němu mnohonásobně přesáhla okruh fitness nadšenců a dokonce i při letmém průchodu supermarketem narazíte na několik produktů, které se budou chlubit tím, jak jsou palm-oil free. Je na něm ale doopravdy něco špatného? Nebo je to jen jeden velký mýtus? A používáme ho v našich produktech?

Proč ho všichni nenávidí?

Palmový olej se stal v průběhu let potravinou, které se většina lidí snaží vyhnout. Minimálně tedy v jídelníčku, majoritní část tohoto oleje se totiž zužitkuje v kosmetickém průmyslu a v biopalivech. Nenávist k němu se prohlubuje teprve posledních pár desítek let a je to dáno zejména vysokým obsahem nasycených mastných kyselin (SAFA), které jsou odborníky dávány do souvislosti třeba se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění.

Tyto tuky se objevují typicky v živočišných produktech (například v sádle) a jen ve vybraných rostlinách zahrnujících právě i palmový olej. Jak přibývaly vědecké studie o škodlivosti nasycených tuků, začali lidé odmítat i konzumaci palmového oleje.

Krekry a palmový olej

Palmový olej najdete v celé řadě potravin včetně různých sladkostí či slaných krekrů ze supermarketu.

Je k tomu ale reálný důvod?

Když slyšíte tuto otázku, asi vás napadne, že není. Samozřejmě, že nadbytek nasycených tuků ve stravě škodí, stejně tak ale škodí i jejich nedostatek. SAFA by podle aktuálních výživových doporučení měly být v poměru 1:1:1 k mononenasyceným (MUFA) a polynenasyceným (PUFA) mastným kyselinám a tento poměr se jeví jako mnohem důležitější než jen nic nevypovídající příjem SAFA. Z tohoto úhlu pohledu to tedy vypadá, že občasná konzumace palmového oleje absolutně ničemu nevadí a spektrum jednotlivých tuků je velmi podobné kokosovému tuku, u něhož jsme vyvraceli nejčastější mýty.

Různí aktivisté zavrhují palmový olej primárně z ekologických důvodů, protože se na jeho pěstování musí kácet pralesy a tím se hubí i určitá zvířata a vzácná vegetace. Vzhledem k tomu, že majoritními odběrateli palmového oleje jsou zpracovatelé pohonných hmot (PH totiž obsahují výrazné množství biosložky) a kosmetika, pro konzumaci se využije jen minoritní část produkce.

Tržnice

Výnosnost palmy olejné je mnohem vyšší než u jiných plodin, a proto jsou producenti schopni cenu stlačit mnohem níž.

Mám ho tedy vyhledávat?

Stejně tak, jako není nutné se palmovému oleji vyhýbat, není nutné jej ani vyhledávat. Podobně jako většina z nás nevyhledává pro pravidelnou konzumaci třeba sádlo. Pokud na palmový olej někde narazíte, většinou slouží ke zlepšení konzistence produktu a rozhodně to není důvod od oblíbených potravin odvracet zrak. Na druhou stranu jeho přílišná konzumace může skutečně stát za rozvojem kardiovaskulárních chorob, obezity a podle některých studií také zvýšit hladinu různých zánětlivých markerů.

V našich produktech byste ale palmový tuk hledali marně. Jelikož víme, že nasycených mastných kyselin má dnešní strava u většiny lidí nadbytek, rozhodně se jej nechystáme nikdy používat a místo toho saháme po surovinách, které obsahují z našeho pohledu lepší zdroje tuků. Většinou v tyčinkách a ořechových krémech používáme kokosový olej, který je mnohem šetrněji zpracováván a navíc má i BIO certifikaci.

Coconela - proteinová tyčinka od Czech Virus

Coconela Protein Bar

U našich produktů dbáme na kvalitu, a proto v nich palmový olej nikdy nenajdete. V tyčince Coconela naleznete vysoký obsah bílkovin ze syrovátkového proteinu.
Chci Coconela Protein Bar!

Co si z dnešního článku odnést?

Z dnešního článku byste si měli odnést především to, že k palmovému oleji byste měli přistupovat vlastně velmi podobně jako ke kterékoliv jiné kontroverzní potravině. Není nutné ho úplně vyřazovat z jídelníčku, ale stejně tak není nutné ho ani nijak zvlášť vyhledávat. Dokud si zachováte ve stravě správný poměr mezi jednotlivými mastnými kyselinami, budete jíst hodně zdraví prospěšných tuků (ryby, avokádo, ořechy, semínka i některé oleje) a budete mít správně nastavený jídelníček, nemusíte se palmového oleje bát. I když ve větším množství rozhodně není prospěšný.

Autor článku

Mirek Dvořák
Mirek Dvořákredaktor
Zapálený sportovec, kterého baví všechny druhy pohybu od zvedání činek přes klasickou jízdu na kole až po trekking. Už od svých prvních závodů v silovém trojboji v roce 2015 se zajímám také o výživu i suplementaci. Snažím se kombinovat výsledky vědeckých studií s osobní praxí.

Mrkni na nový e-book

E-book banner základy suplementace

Sdílet tento článek.

Přejít nahoru