Ovoce – Proč bychom jej měli pravidelně konzumovat?
O ovoci a jeho důležitosti se můžete dočíst snad v každém magazínu o zdravém životním stylu, jen málokdy se dočtete nějaké detailnější informace. Přestože každý z nás tak nějak tuší, že ovoce je zdravé, protože má vlákninu a vitamíny, ale málokdo ví třeba to, jaké faktory ovlivňují celkový obsah cukrů a kalorií v jednotlivých druzích, jaké ovoce je vůbec nejlepší a zda náhodou nemá taky nějaká negativa. O tom všem bude náš dnešní článek.
Obsah článku
Proč ovoce jíst?
Ovoce má celou řadu nesporných benefitů a rozhodně má v pravidelném jídelníčku místo. Celá řada výhod je vám určitě dobře známa, ale některá zjištění jsou opravdu překvapivá. Pojďme si namátkou pár důležitých věcí zmínit:
Vláknina, vitamíny, minerály a antioxidanty
To nejklasičtější, co bývá pravidelně u ovoce skloňováno, je obsah vitamínů, minerálů, antioxidantů i vlákniny. A už jen to je samozřejmě důvod pro pravidelnou konzumaci ovoce. Skvělé také je, že jednotlivé druhy ovoce mají odlišný profil nutrientů, a když je tedy střídáte, pokryjete obrovské množství zdraví prospěšných látek jen ze stravy. Obdobně je na tom i zelenina, která navíc obsahuje méně jednoduchých sacharidů i méně kalorií.
Každé ovoce, ale i zelenina, obsahují lehce odlišné vitamíny a minerály, a proto je ideální jíst co možná nejvíce druhů.
Je skvělým pomocníkem při hubnutí
Málokdo ví, že rozpustná vláknina je skvělým pomocníkem při hubnutí. Ovoce sice obsahuje poměrně dost kalorií, zároveň má ale díky rozpustné vláknině skvělý sytící efekt a zbaví vás tak pocitu hladu na opravdu dlouhou dobu. Zajímavé je také zjištění, které prokázaly vědecké studie – rozpustná vláknina pomáhá snižovat cholesterol. Vypadá to tedy, že pokud se snažíte zhubnout a od základu překopat svůj životní styl, konzumace ovoce by měla být jedním z prvních kroků.
Předchází celé řadě civilizačních chorob
Díky celému spektru obsažených látek ukazují odborníci často také na vliv pravidelné konzumace ovoce a zeleniny na celou řadu dnes hojně rozšířených civilizačních chorob – výzkumy ukazují vliv na snížení rizika vzniku diabetu u žen, také snížení rizika mrtvice, a dokonce existují i studie poukazující na možné snížení tlaku a míry oxidativního stresu.
Budete klidnější
Ačkoliv v tomto případě chybí nějaké důkladnější vědecké studie, z dosavadních publikovaných příspěvků to vypadá, že vitamín C obsažený v ovoci či zelenině hraje důležitou roli ve schopnosti organismu reagovat na stres. Přestože přesný mechanismus je zatím neznámý, podle konkrétních zkoumání to vypadá, že při stresových situacích naše nadledvinky vylučují v rámci obranných mechanismů více vitamínu C.
Budete mít lepší náladu
I když se to zdá neuvěřitelné, z dosavadních rešerší to skutečně vypadá, že existuje konkrétní korelace mezi karotenoidy obsaženými v mnohém ovoci a zelenině a mírou optimismu u zkoumaných subjektů. Ačkoliv i zde chybí nějaké detailnější studie, dá se s trochou nadsázky říct, že pravidelná konzumace ovoce vás udělá šťastnějšími.
Při pohledu na ovoce asi nepřemýšlíte o tom, že by vám mohlo zlepšit náladu. I přesto to ale některé poznatky ukazují.
Jaké faktory ovlivňují obsah cukrů v ovoci?
Jak asi tušíte, některé ovoce má cukrů mnohem více než jiné. Přehledné srovnání vybraných zástupců poskytuje následující tabulka:
Ovoce | Množství sacharidů ve 100 gramech |
Ananas | 10,1 |
Angrešt | 10,6 |
Banány | 23 |
Borůvky | 14,7 |
Broskve | 12,5 |
Brusinky | 13,7 |
Citron | 10,6 |
Grapefruit | 9,6 |
Hrozny | 18,2 |
Hrušky | 16,2 |
Jahody | 8,8 |
Jablka | 14,7 |
Kiwi | 9,6 |
Maliny | 11,6 |
Mandarinky | 10,6 |
Mango | 16,2 |
Meloun červený | 5 |
Meloun žlutý | 6,5 |
Meruňky | 13,7 |
Nektarinky | 8,8 |
Ostružiny | 11,6 |
Pomelo | 10 |
Pomeranče | 11,6 |
Rybíz černý | 16,2 |
Rybíz červený | 13,7 |
Švestky | 16,2 |
Třešně | 14,7 |
Višně | 12,5 |
Tyto údaje vychází z naší nejnovější fitness aplikace na přepočítávání ovoce.
Tato aplikace zahrnuje průměrné hodnoty sacharidů obsažených v ovoci a má skvělé opodstatnění pro ty z vás, kteří máte striktní jídelníček (například od trenéra) a chcete si vyměnit předepsané ovoce za jiné, ale zároveň nechcete přijmout více sacharidů, než si můžete dovolit. Přesto ale mohou být tyto hodnoty pouze orientační, protože finální obsah cukrů ovlivňuje celá řada faktorů, z nichž za zmínku stojí minimálně:
Zralost ovoce
Při zrání ovoce dochází k hydrolýze škrobu na glukózu, tím pádem se zvyšuje obsah jednoduchých sacharidů. Během dozrávání zároveň klesá i obsah organických kyselin (např. jablečné, citronové či vinné) i barviv – například chlorofyl se se stárnutím zeleného ovoce odbourává téměř kompletně. Na otázku, zda je lepší ovoce méně zralé nebo přezrálé, neexistuje jasná odpověď, protože obojí má svá pro a proti.
Někdo má rád banány úplně zelené, někdo jiný přezrálé. Obojí má ale svá pro a proti.
Způsob úpravy ovoce
Někdo má rád ovoce syrové, někdo sušené či lyofilizované, někdo preferuje například jablka pečená v troubě. Je ale dobré vědět, že vůbec nejlepší je z většiny úhlů pohledu ovoce syrové. Sušení při vysoké teplotě snižuje obsah cenných vitamínů, stejně jako například pečení v troubě. Lyofilizování sice všechny účinné látky zachovává, ale ovoce pro změnu ztrácí vodu, tím pádem má menší sytící efekt. Ve 100 gramech sušených či lyofilizovaných produktů tak najdete několikanásobně více cukrů.
Pěstování ovoce
Vliv na konečný obsah sacharidů má vlastně kompletně celý proces pěstování ovoce, který jako koncový spotřebitel bohužel absolutně nemůžete ovlivnit. Výsledné množství cukrů ovlivňuje zejména půda, klima, nadmořská výška, intenzita hnojení i zalévání či bezprostřední nakládání s ovocem po sklizni.
O výsledném množství sacharidů rozhoduje i způsob pěstování. Ten ale jako spotřebitelé nemůžete ovlivnit.
Jaké ovoce jíst nejčastěji?
Na ovoci je skvělé to, že každé obsahuje trochu jiné spektrum vitamínů a minerálů. Vůbec nejlepší je tedy ovoce střídat a pokud je to možné, každý den jíst jiné. Neexistuje totiž druh, se kterým byste udělali chybu – veškeré ovoce od různých exotických a netradičních variant až třeba po takové avokádo, které je téměř bez sacharidů, je skvělou volbou a má své opodstatnění. A byla by přece jen škoda konzumovat jeden nebo dva druhy ovoce, když dnes existuje tolik variant, nemyslíte?