5 potravin, které nejsou ničím výjimečné, ačkoliv si to myslíte
Pokud se ve světě zdravé výživy pohybujete již delší dobu, jistě jste to zažili mnohokrát. Nějaká potravina (nebo suplement) zažívá obrovský boom, vychvalují ji prodejci, televizní reklamy i známé osobnosti. Až po nějakém čase se ale přijde na to, že tyhle potraviny nejsou vlastně vůbec tak zdravé, jak se tvrdí. Abyste ale nevyhazovali peníze z okna, máme pro vás náš dnešní článek, ve kterém vám představíme 5 potravin, které nejsou ničím výjimečné, ačkoliv si to hodně z vás myslí.
Obsah článku
Zeleninové chipsy
Začneme pěkně od podlahy. Schválně se přiznejte, kdo z vás si kupuje smažené zeleninové chipsy v domnění, že jsou mnohem zdravější alternativou klasických bramborových chipsů? Bohužel vás budeme muset zklamat. Výchozí surovina samozřejmě zdravá je, a to bez ohledu na to, zda jsou chipsy vyrobené z mrkve, celeru, řepy, pastiňáku nebo jiné zeleniny. Jenže zdravé jsou koneckonců i samotné brambory. Problematická totiž není vstupní surovina, ale proces zpracování – tedy smažení za vysokých teplot ve velkém množství oleje. Ten totiž zničí naprostou většinu zdraví prospěšných látek.
Jenže co je horší, zeleninové chipsy nejsou “jen” stejné jako klasické brambůrky, jsou totiž mnohem horší. I když pomineme obsah soli a tuků, obsahují také extrémní množství potenciálně karcinogenního akrylamidu. Podle analýz, které si nechala zpracovat MF DNES, obsahují zeleninové chipsy od 530 do 2700 μg akrylamidu na kilogram výrobku. Z předchozích zjištění přitom vyplývá, že démonizované bramborové chipsy obsahují jen od 81 do 126 μg akrylamidu na kilogram.
Když už vás náhodou honí chuť na něco slaného, zkuste třeba chipsy vyrobené z pufované rýže. Ta kvůli vysokému GI sice také není ideální, ovšem stále může být lepší volbou než smažené zeleninové chipsy. Existují dokonce i různé proteinové snacky, ty jsou většinou ovšem dost předražené.
Zeleninové chipsy se možná tváří zdravě, ale pravda je úplně někde jinde.
Třtinový cukr
To, že třtinový cukr je lepší alternativou onoho klasického špatného bílého cukru, slyšel snad každý. Bohužel ani tahle často omílaná teze není založena na pravdě a obě dvě sladidla jsou na tom dost podobně. Podle legislativy totiž musí hnědý cukr obsahovat alespoň 97,5 % cukru bílého. Zbývající množství může teoreticky připadat na melasu (prakticky ale někteří výrobci jen obarvují bílý cukr karamelem) a právě melase se přičítá obsah mnoha vitamínů a minerálů.
Paradoxně i samotná melasa může obsahovat dosti kontroverzní sloučeniny, ale to by vystačilo na samostatný článek a nemá cenu zabíhat do detailů. I pokud by melasa skutečně obsahovala jen samé vitamíny a minerály, stále by na ni připadalo jen méně než 2,5 % hnědého cukru. A čerpat prospěšné látky z cukru je přece stejný nesmysl jako třeba doplňovat vitamíny B pivem.
Hnědý cukr rozhodně není potravinou, kterou byste měli doplňovat nějaké vitamíny nebo minerály.
Kokosový olej
S kokosovým olejem je to jako na houpačce. V jednu chvíli převládal názor, že je skvělou potravinou, která je úžasná pro sportovce a stojí za spoustou dalších benefitů. Zanedlouho se ale začal skloňovat jeho extrémně vysoký obsah nasycených mastných kyselin, které některé studie spojují s vyšším rizikem vzniku a rozvoje kardiovaskulárních chorob. Jak tomu tak většinou bývá, pravda leží někde uprostřed a navzdory tomu, že mnoho sportovců používá kokosový olej třeba jako zdroj MCT, ve skutečnosti je jejich obsah v oleji jen asi 4%, jak podotýká Institut moderní výživy. Od kokosového oleje tedy nemůžete čekat žádné zázraky, ale přesto nějaké výhody má. Třeba je velmi odolný vůči žluknutí i vyšším teplotám, což je koneckonců jeden z důvodů, proč jej najdete třeba v naší čokoládové pomazánce ChocoNut. Tam navíc používáme za studena lisovaný olej, který je vždy lepší volbou než oleje s vysokým stupněm průmyslového zpracování.
Mýty o kokosovém oleji – aneb kde je pravda?
Před pár lety zažil velký boom. Je k dostání na pultech téměř v každém obchodě. Zejména pak v oddělení se zdravou výživou. Bio, raw, healthy. Vhodný pro vaření, čištění
Ovocné džusy
Další potravinou na našem seznamu jsou ovocné džusy. Ty narozdíl třeba od zeleninových chipsů nejsou pro naše zdraví v nějakém rozumném množství škodlivé, ale přesto nejsou tak zdravé, jak si mnozí myslí. Ten důvod je prostý – obsahují obrovské množství cukru a narozdíl od ovoce mají v původním stavu mnohem méně vlákniny, která souvisí s pocitem sytosti. Jednoduše řečeno vás tak ovocné džusy nezasytí navzdory tomu, že přijmete poměrně dost kalorií.
Čas od času ale samozřejmě nemusí být nutně špatnou volbou. Pokud vyberete džusy nebo smoothies vyrobené nějakou šetrnou metodou (ideálně za studena), přijmete poměrně dost vitamínů, minerálů i dalších zdraví prospěšných látek. Ruce pryč však doporučujeme dávat od džusů z koncentrátů. Ještě horší zpravidla bývají tzv. nektary, kde se jinak nevýrazná chuť může maskovat přidaným cukrem či sirupem z glukózy a fruktózy. Takové pití pak má se zdravým životním stylem logicky jen málo co společného.
Džus si čas od času samozřejmě dopřát můžete. Dívejte se ale po tom, jak byl vyroben a zda není doslazován.
Bezlepkové potraviny
Někteří z vás si možná říkají, co v tomto článku dělají bezlepkové potraviny. A pokud samozřejmě máte alergii, intoleranci nebo neceliakální senzitivitu (rozdíly popisujeme v samostatném článku o lepku), tato položka se na vás absolutně vůbec nevztahuje, protože ani nemáte jinou možnost. Pro ty z vás, kteří po bezlepkových produktech ale sahají dobrovolně v domnění, že jsou zdravější, máme špatnou zprávu. Tyhle výrobky nejsou zdravější a pro člověka, který lepek tráví bez obtíží, je jediný rozdíl v utracených penězích. Bezlepkové potraviny totiž bývají zpravidla podstatně dražší.
A to nehledě na fakt, že lepek je zodpovědný za pružnost těsta, takže produkty z kvalitní mouky obsahující hodně lepku a málo škrobu jsou považovány za lepší. Pokud totiž volíte nějaké produkty z bezlepkové mouky, může se stát, že výrobci použijí nějaká aditiva, aby tento nedostatek zamaskovali. U bezlepkových potravin je tedy rozhodně nasnadě číst důkladně etikety.
Je lepek škodlivý? Má cenu ho vyřazovat z jídelníčku?
Lepek je jednou z nejčastěji diskutovaných látek ve sportovní výživě – a v poslední dekádě celá řada lidí přechází na bezlepkovou stravu, aniž by k tomu měli nějaké reálné
Co si z dnešního článku odnést?
Z dnešního článku byste si měli odnést především to, že u řady potravin není dobré podléhat nějakým aktuálním trendům a spíše sledovat vědecké poznatky, které na toto téma vyjdou najevo. Mnohdy se totiž jedná jen o drahé produkty, které vlastně nemají žádné opodstatnění a za zdravé se pouze vydávají. Typickými příklady jsou třeba zmíněné zeleninové chipsy nebo třtinový cukr.