Jelikož léto pomalu, ale neúprosně končí, pro spoustu z nás je to jasný signál, že je třeba začít více dbát o imunitní systém, abychom se zvládli vyhnout podzimním vlnám různých respiračních onemocnění. Kromě toho, že existuje řada suplementů na podporu imunity, začíná také spousta lidí sahat po čajích, které mohou mít spoustu různých benefitů. Víte, jaký je mezi jednotlivými druhy čajů rozdíl a který je vlastně nejideálnější? Na to se zaměříme v tomto článku.
Obsah článku
Co je čaj vlastně zač?
Když se řekne čaj, pravděpodobně si každý z vás představí nějaký horký nápoj připravený vylouhováním ovoce nebo nějakých bylinek, a proto možná nechápete, proč náš článek začíná tímto odstavcem. A samozřejmě, že čaj v přeneseném významu splňuje výše uvedenou definici, ovšem pokud bychom chtěli být přesní, tak čaj by měl označovat jen a pouze nápoj připravený z lístků čajovníku čínského (lat. camellia sinensis). Zatímco zelený i černý čaj této definici naprosto vyhovují, třeba ovocný čaj už do této škatulky samozřejmě nezapadá. Jádrem tohoto článku proto budou primárně ty „opravdové“ čaje, přičemž jiným nálevům vyčleníme zvláštní místo v posledním odstavci.
Čaj v pravém slova smyslu je označení pouze pro nálev z listů čajovníku čínského.
Rozdíly mezi zeleným a černým čajem
Když se řekne černý a zelený čaj, většina lidí má za to, že se jedná o naprosto odlišné produkty. Oba dva čaje přitom ale pochází z jedné rostliny. Kde je tedy ten hlavní rozdíl? Ve zpracování, které nastává po sklizni. Zatímco černý čaj prochází procesem oxidace (česky označovaném jako okysličování), zelený čaj je místo toho napařován. Po skončení těchto procesů jsou oba dva čaje usušeny a následně odeslány do světa. V důsledku rozdílného zpracování mají oba dva produkty lehce odlišné vlastnosti a to jak po stránce chuti, tak po stránce složení. Nálev černého čaje obsahuje zpravidla více kofeinu a jeho chuť je intenzivnější. Naproti tomu zelený čaj bývá po chuťové stránce většinou popisován jako travnatý s lehkými náznaky trpkosti.
Čaj disponuje řadou prokázaných benefitů
Vzhledem k tomu, jaké množství výzkumů o čajích existuje, můžeme s jistotou říct, že má řadu prokázaných benefitů. Zatímco donedávna byla naprostá většina studií prováděna primárně na asijské populaci, která je svou konzumací čaje naprosto pověstná, nové výzkumy naznačují mnoho benefitů černého čaje i mezi obyvateli Velké Británie, kteří jsou nám mnohem blíže. Pojďme se tedy podívat na to, co o čaji víme:
Obsahuje pořádnou porci antioxidantů
Bez ohledu na to, zda preferujete černý nebo zelený čaj, oba dva jsou skvělým zdrojem antioxidantů. Zelený čaj je bohatý na látku označovanou jako EGCG, která mimo jiné vypadá hodně slibně v léčbě kardiovaskulárních onemocnění. Černý čaj pro změnu obsahuje třeba theaflaviny, katechiny a další polyfenoly, které některé výzkumy spojují s mnoha potenciálními benefity pro naše zdraví – třeba byla nalezena korelace mezi příjmem černého čaje a snížením hladin cholesterolu i krevního cukru. Byť oba čaje obsahují různé antioxidanty, nedá se říct, že by jeden z nich byl lepší než druhý.
Mohou pomoci se spalováním tuků
Všimli jste si někdy, že extrakt ze zeleného čaje je obsažený třeba v našem termogenním spalovači Thermo Virus? Je to proto, že tento druh čaje prokazatelně zvyšuje množství spálených kalorií, což potvrdily i studie provedené na zdravých mužích. Ačkoliv zelený čaj je v tomto ohledu populárnější, některé z provedených výzkumů odhalily podobný efekt i při popíjení černých čajů, které obsahují ještě větší množství kofeinu – asi nejznámějšího stimulantu, který se hojně používá i při redukčních dietách.
Thermo Virus |
Thermo Virus obsahuje mimo jiné i extrakt ze zeleného čaje, který je vědeckými studiemi spojován i s hubnutím. |
Chci Thermo Virus! |
Mohou snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny
Jak jsme už zmiňovali o pár řádků výše, oba dva čaje jsou bohaté na antioxidanty. Jak asi víte, tyto látky pomáhají zmírňovat působení oxidativního stresu, čímž mohou být dobrou prevencí vzniku některých druhů rakoviny. Konkrétně zelený čaj dávají výzkumy do souvislosti s nižším rizikem rakoviny prsu a prostaty, kdežto černý čaj je považován za prevenci rakoviny tlustého střeva. Ačkoliv podle mnohých alternativních lékařů je vliv čajů v této oblasti naprosto zásadní, vědecké studie jsou zatím poměrně zdrženlivé a určitě bude třeba dalších výzkumů, které efekty potvrdí či vyvrátí. Nehledě na to, že žádný čaj nemůže nahradit odbornou léčbu takovýchto vážných nemocí.
Mohou být dobré pro mozek a kognitivní funkce
Jelikož je čajovník čínský skvělým zdrojem kofeinu, znamená to, že ovlivňuje naše soustředění i bdělost. Kromě toho ale vědecké studie ukazují, že kofein jako takový může souviset s náladou, pamětí i reakční dobou. V dlouhodobém horizontu se pak mluví o tom, že zelený čaj může disponovat neuroprotektivními vlastnostmi a být tak dobrou prevencí Alzheimerovy i Parkinsonovy choroby. To je však stále předmětem výzkumů. Také v případě černého čaje existují výzkumy prokazující možnou korelaci se zlepšením paměti a pozornosti.
Popíjení čaje třeba při práci může být dobré pro vaše kognitivní funkce, náladu i paměť.
Jak si čaj ideálně připravit?
Pokud se chystáte připravit si čaj, měli byste vědět, že každý z produktů je unikátní a nelze na všechny aplikovat stejné postupy. Obecná poučka však říká, že zelené čaje je ideální zalévat vodou o teplotě od 70 do 80 stupňů Celsia a louhovat je od 2 do 3 minut. Naproti tomu černé čaje lépe vyniknou ve vroucí vodě a je možné je louhovat až 5 minut. Vždy je však dobré prostudovat etiketu a zjistit, jakou přípravu doporučuje prodejce. Správná teplota a délka louhování je totiž důležitá nejen pro chuť čaje, ale také kvůli efektivnímu uvolnění všech účinných látek.
Jak jsou na tom ovocné či bylinkové čaje?
Když už je řeč o čajích, neměli bychom vynechat ani ovocné a bylinkové čaje, které taktéž mají své opodstatnění. Jednou z hlavních odlišností je to, že v naprosté většině případů vůbec neobsahují kofein, a proto je můžete pít v kteroukoliv denní dobu. Kromě toho jsou ale jak ovocné, tak bylinné čaje skvělým zdrojem vitamínů, minerálů, antioxidantů, polyfenolů i dalších látek. Je ovšem potřeba rozlišovat kvalitní produkty od nekvalitních. Nejlepší jsou logicky čerstvé čaje, které si můžete připravit sami například ze zázvoru, šípků, máty nebo jiných volně dostupných rostlin – levné supermarketové produkty jsou naopak vhodné spíše na ochucení vody, než že by měly nějaké reálné benefity. Mnohé ovoce se například suší pomocí horkého vzduchu, což samozřejmě snižuje obsah prospěšných látek v takovém čaji.
Ovocné a bylinkové čaje mohou mít spoustu výhod. Hlavní roli však hraje kvalita zakoupeného produktu.
Čaj a spánek
Pití čaje má mnoho výhod a jednou z nich je, že vám pomůže usnout. Pokud hledáte přirozený způsob, jak se dobře vyspat, zkuste pít čaj před spaním. Existuje celá řada čajů, které vám mohou pomoci usnout, například heřmánkový čaj, levandulový čaj a kozlík lékařský. Nejlepší čaj na spánek Vám pomůže vybrat portál chytryspanek.cz, kde se můžete dozvědět mnoho informací o spánku.
Co si z dnešního článku odnést?
Z dnešního článku byste si měli odnést především to, že jak zelený, tak černý čaj pochází z jedné a té samé rostliny, a proto mají oba podobné benefity, na které ukazuje řada různých výzkumů. Kromě čajů v pravém slova smyslu však není od věci ani pití bylinkových nebo ovocných čajů – pozor byste si měli dávat snad jen pokud jde o tatranský čaj, který rozhodně není vhodný na každodenní popíjení. Levné bylinkové a ovocné čaje ze supermarketů sice nebudou disponovat kdo ví jak závratným obsahem antioxidantů a dalších potenciálně prospěšných látek, ale aspoň zvládnou zpestřit váš pitný režim, jehož důležitost jsme vyzdvihovali třeba v našem článku o principech hubnutí, který vám také doporučujeme přečíst.